Ziołowy detoks – chlorella

Chlorella to glon jednokomórkowy o charakterystycznej, zielonej barwie i kształcie kulistym, czasami owalnym, określana jako zielona mikroalga. Należy do świata roślin, gromady zielenic, a jej środowiskiem są  wody zarówno słodkie jak i słone, a także wilgotne środowisko (gleba) czy inne rośliny (np. wilgotne kory drzew).

Herbaya image - Ziołowy detoks – chlorella

Rodzaj Chlorella obejmuje wiele gatunków. Czynniki środowiskowe, takie jak temperatura, zasolenie, światło słoneczne, pH, stan fizjologiczny i podaż CO2 mogą mieć wpływ na skład chemiczny alg [1].

Dlatego też ważne bardzo jest, aby produkt, który zastosujemy miał udokumentowane pochodzenie i jakość. Ze względu na rosnące zapotrzebowanie na naturalne produkty przyjazne dla środowiska, wykorzystywane szczególnie w produkcji żywności funkcjonalnej, kosmetyków i produktów farmaceutycznych, dość dobrze zbadany został potencjał stosowania związków bioaktywnych pochodzących z tych glonów[2].


Co zawiera chlorella?


Chlorella charakteryzuje się szybkim tempem wzrostu i dużą zawartością składników aktywnych. Najważniejszy z nich jest chlorofil, którego koncentracja w tych organizmach jest najwyższa, jaka została do tej pory zbadana, we wszystkich organizmach zielonych[3].


Chlorofil nie jest substancją jednorodną, wyróżniamy 4 jego rodzaje: chlorofil A, który pochłania najwięcej energii z długości fali światła (fioletowego niebieskiego i pomarańczowo-czerwonego) niezbędnego do fotosyntezy.[4] Drugim i trzecim chlorofilem są odpowiednio B i C oraz odkryty w czerwonych glonach – chlorofil D. Udowodniono, że chlorofil typu B wykazuje działanie silniejsze od typu A.

Podobnie jak spirulina, chlorella obfituje również w pełnowartościowe białko. Zawiera go 50 - 60%, w tym większość aminokwasów. Właśnie ta wysoka zawartość wartościowego białka zainteresowała naukowców, poszukujących „super - pożywienia”. Ponadto zawiera polisacharydy, tłuszcz, nienasycone kwasy tłuszczowe (-3), karotenoidy. Chlorella zawiera także sporo witamin: A, E rozpuszczalne w tłuszczach oraz rozpuszczalne w wodzie: witaminę C oraz te, z grupy B (B1, B2, B6, kwas foliowy - B9, B12), dbające między innymi o właściwe funkcjonowania układu immunologicznego (odpornościowego).


Chlorella bogata jest także w niezbędne dla organizmu człowieka makro i mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor, selen oraz jod.

Chlorella zawiera także hormon wzrostu (Chlorella Growth Factor - CGF), w skład którego wchodzą np. kwasy nukleinowe - czynnik ten powstaje w procesach fotosyntezy.


Zastosowanie


Chlorella jak inne algi, ze względu na zdolności wiązania jonów metali ciężkich (np. rtęć, glin, ołów) usuwa toksyny i zanieczyszczenia z ludzkiego organizmu, takie jak: alkohol, azotany, pestycydy oraz inne chemiczne związki na jakie narażony jest organizm ludzki w związku z niewłaściwą dietą oraz pogłębiającym się zanieczyszczeniem środowiska.

Wysoka zawartość chlorofilu, który jest naturalną substancją detoksykującą nie tylko usunie szkodliwe produkty przemiany materii, ale także wpłynie pozytywnie na pracę jelit, wątroby, oczyszczając ją z toksyn i stymulując działanie ochronne miąższu wątroby, a także odżywi organizm. Obecność witamin z grupy B i żelaza dodatkowo wspiera pracę wątroby.

 

 

dr n. farm. Aleksandra Józefczyk

 

Piśmiennictwo: 

[1] Hui-Min David Wang, Xiao-Chun Li, Duu-Jong Lee, Jo-Shu Chang: Potential biomedical applications of marine algae. Bioresource Technology, 2017, 244, 1407–1415

[2] Ratih Pangestuti, Se-Kwon Kim: Biological activities and health benefit effects of natural pigments derived from marine algae. Journal of Functional Foods, 2011, 3, 255-266.

[3] Václav Kotrbáček & Jaroslav Doubek & Jiří Doucha: The chlorococcalean alga Chlorella in animal nutrition: a review. Journal of Appl. Phycol., 2015, 27, 2173–2180. DOI 10.1007/s10811-014-0516-y

[4] Xixi Cai, Qian Yang, Shaoyun Wang: Antioxidant and hepatoprotective effects of a pigment–protein complex from Chlorella vulgaris on carbon tetrachloride-induced liver damage in vivo. RSC Adv., 2015, 5, 96097-96104.

Herbaya / Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?
Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?

Aby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpop...

Herbaya / Maca – złoto Andów
Maca – złoto Andów

Lepidium meyenii  Walp. – pieprzyca peruwiańska (Maca), to roślina z rodziny Brassicaceae (kapustowatych). W Andach skąd pochodzi...

Herbaya / Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?
Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?

Informacje o stosowaniu substancji roślinnych przez ludzi opisywano już w czasach starożytnych, można powiedzieć zatem, ze towarzyszą nam od zawsze...

Herbaya / Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu
Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu

Dlaczego sterole roślinne są tak ważne w diecie u osób z podwyższonym cholesterolem?

...
Inne produkty Herbaya:
Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Zobacz video
Zobacz film o produktach Herbaya
Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4