Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem

Czosnek pospolity, należący do rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae), jest doskonale znany, jako warzywo. Większość gatunków tego rodzaju (ponad 600) pochodzi z Azji, ale spotykane są także w  Ameryce Północnej i Afryce.  Obok popularnego czosnku, do tego rodzaju należą także: por, szczypiorek  czy cebula, wykorzystywane jako rośliny uprawowe. [1] Około  XVI w.  czosnek trafił do europejskich, a następnie amerykańskich ogródków warzywnych. [2, 3, 4].

Herbaya image - Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem

Składniki aktywne czosnku

Już w końcu XIX stulecia  prowadzono badania, w wyniku których w roślinach z rodzaju Allium odkryto związki siarki w olejach otrzymanych z czosnku pospolitego (Allium sativum L.) i czosnku niedźwiedziego (Allium ursinum L.). Dlatego rośliny te podsiadają tak charakterystyczny zapach.

Różnorodne związki siarki (o budowie organicznej) powstają głównie z alliiny (taki mechanizm powstawania obserwujemy w czosnku - A. sativum L.) czy też np.  z izoalliiny  - jak ma to miejsce w przypadku cebuli (A. cepa L.).

Kiedy zmiażdżymy „ząbek” czosnku, dochodzi do aktywacji, zawartego w nim enzymu – alliinazy, która umożliwia i przyspiesza jednocześnie (zjawisko katalizy) powstawanie najpierw związków kwasowych, bardzo reaktywnych, a w konsekwencji, na drodze  kondensacji powstają: allicyna i inne tiosulfany. Z nich z kolei, w temperaturze pokojowej tworzą się kolejne związki jak: siarczek diallilu, disiarczek diallilu, trisiarczek diallilu i inne. [6, 7, 8] Dużą grupą aktywnych składników stanowią w czosnku związki flawonoidowe takie jak: kwercetyna, a także jej pochodna taksyfolina, kamferol, luteoina, apigenina czy mirycetyna. Wspólnie ze związkami siarkowymi (zwłaszcza tymi rozpuszczalnymi w wodzie) wykazują wiele efektów prozdrowotnych. [9, 10] Czosnek pospolity posiada również saponiny takie jak: proto-erubozyd B, proto-iso-erubozyd B, iso-protoerubozyd B, satiwozyd B1 i pochodne. Są to saponiny o furostanolowym aglikonie. [6, 11] Czosnek jest także bogaty w składniki cukrowe (zwłaszcza fruktany), witaminowe, mineralne (np. selen) i inne. W jego składzie stwierdzono obecność takich witamin jak: B1, B2, B6, C i E, biotyna, kwas nikotynowy. Rośliny te zawierają ponadto inne składniki, jak: aminokwasy – np. arginina, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy, metionina i treonina; kwasy tłuszczowe, gliko oraz fosfolipidy  a także białka [11, 12]. 

Co wiemy o działaniu i możliwym zastosowaniu czosnku w codziennej diecie

Czosnek wspiera system immunologiczny organizmu w obronie przed drobnoustrojami takimi jak bakterie i grzyby. Regularne spożywanie czosnku (1-2 g – co odpowiada ok 2 ząbkom czosnku) wspomaga zatem naturalną odporność organizmu, a także właściwe utrzymanie poziomu cholesterolu poprzez zwiększenie wydalania kwaśnych i neutralnych steroidów [13, 14, 15]. Czosnek wspiera także utrzymanie właściwego poziomu cukrów, lipidów oraz homocysteiny (jej podwyższony poziom znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia zawału serca) we krwi, dzięki czemu pomaga utrzymać zdrowe serce. Wspierając nasz organizm możemy stosować czosnek w codziennej diecie poprzez spożywanie świeżego lub zastosować produkt zawierający w swoim składzie wyselekcjonowany w wyniku badań fizykochemicznych ekstrakt z czosnku o potwierdzonej jakości, gdzie mamy pewność, że produkt zawiera ekstrakt z dojrzałej rośliny, o stałej zawartości alliiny (ekstrakt standaryzowany), a przede wszystkim, że produkt jest bezpieczny – ponieważ zawsze kontrolowana jest jego czystość mikrobiologiczna.

O czym powinniśmy pamiętać stosując preparaty zawierające ekstrakty z czosnku

Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Nie należy go stosować przy zażywaniu środków przeciwzakrzepowych, ponieważ składniki takie jak allicyna i ajoen mają podobnie jak leki przeciwzakrzepowe zdolność hamowania (blokowania) agregacji płytek krwi, w wyniku czego zmniejsza się ryzyko tworzenia skrzepów, które są groźne dla zdrowia, ale w połączeniu wzrasta ryzyko krwotoku.

 

 

dr n. farm. Aleksandra Józefczyk

 

Bibliografia


1. Griffiths G. i wsp.: “Onions – A global Benefit to Health”., Phytotherapy Research., 2002, 16, 603-615
2. Block E.: ”The chemistry of garlic and onions”., Scientific American., 1985, 252, 114-119
3. Ali M., Thomson M., Afzal M.: “Garlic and onions: their effect on eicosanoid metabolism and its clinical relevance”. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids., 2000, 62, 55-73
4. Hatfield G.: “Encyclopedia of Folk Medicine”. Old World and New World Traditions. ABC-CLIO Inc. 2004
5. Steiner D. i wsp.: “Antioxidant and scavenger activities of Allium ursinum”., Fitoterapia., 2008, 79, 303-305
6. Lanzotti V.: “The analysis of onion and garlic”., Journal of Chromatography A., 2006, 1112, 3-22
7. Icek M. i wsp.: ”The effects of garlic-derived sulfur compounds on cell proliferation caspase 3 activity, thiol levels and anaerobic sulfur metabolism in human hepatoblastoma HepG2 cells”., Cell Biochemistry & Function., 2012, 30, 198-204
8. Knowles L.M., Milner J.A.: ”Possible Mechanism by Which Allyl Sulfides Suppress Neoplastic Cell Proliferation”., The Journal of Nutrition., 2001, 131, 1061-1066
9. Miean K.H., Mohamed S.: “Flavonoid (Myricetin, Quercetin, Kaempferol, Luteolin and Apigenin) Content of Edible Tropical Plants”., Journal of Agricultural and Food Chemistry., 2001, 49, 3106-3112
10. Slimestad R., Fossen T., Vagen I.M.: “Onions: A Sources of Unique Dietary Flavonoids”., Journal of Agricultural and Food Chemistry., 2007, 55, 1067-1080
11. Verma S.K, Jain V., Derma D.: “Garlic – The Spice of Life: Composition Cooking, Chemistry and Preparations”., Journal of Herbal Medicine and Toxicology., 2008, 2, 21-28
12. Arnualt I., Auger J.: “Selenic compounds in garlic and onion”. Journal of Chromatography A., 2006, 1112, 23-30
13. Tsai C.W, i wsp.: „Garlic: Health benefits and actions”., BioMedicine., 2012, 2, 17-29
14. Chan Y.Y.J. i wsp.: ” A Review of the Cardiovascular Benefits and Antioxidant Properties of Allicin”., Phytotherapy Research., 2013, 27, 637-646
15. Banerjee S.K., Maulik S.K.: “Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review”., Nutrition Journal., 2002, 1, 4-18

Herbaya / Kurkuma – roślina do zadań specjalnych
Kurkuma – roślina do zadań specjalnych

Wśród roślin mających wyjątkowy wpływ na ludzkie zdrowie jest Curcuma longa L., kurkuma, zwana też ostryżem barwierskim, ostry...

Herbaya / Jak zadbać o dobry materiał roślinny do produkcji ekstraktów?
Jak zadbać o dobry materiał roślinny do produkcji ekstraktów?


Ekstrakty roślinne są jednym z rodzajów przetworów roślinnych otrzymanych w procesie ekstrakcji materiału roślinnego odpowiednim...

Herbaya / Z bogactwa natury – głóg w trosce o twoje serce
Z bogactwa natury – głóg w trosce o twoje serce

Głóg należy do naszych rodzimych gatunków flory, który może przybierać formę krzewu, czy też drzewa, wysokości ok. 11-13 m (gł...

Herbaya / Wyciąg z karczocha  - niezwykłe właściwości
Wyciąg z karczocha - niezwykłe właściwości

Cynara cardunculus L. – karczoch zwyczajny, nazywany niekiedy hiszpańskim (syn. Cynara scolymus L.) jest przedstawicielem gatun...

Inne produkty Herbaya:
Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Zobacz video
Zobacz film o produktach Herbaya
Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4