Wyciąg z karczocha – niezwykłe właściwości
Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.
Spis treści
Jednak na miano króla wśród roślin leczniczych wywierających korzystny wpływ na procesy trawienne, zasługuje karczoch.
Cynara cardunculus L. – karczoch zwyczajny, nazywany niekiedy hiszpańskim (syn. Cynara scolymus L.) jest przedstawicielem gatunku należącego do rodziny Asteraceae (Compositae) – astrowatych (złożonych).
Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie ze względu na wartości odżywcze, w tym: składniki witaminowe (C, B1, B2, PP, B6, A, E, K, kwas foliowy), mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk i fosfor) oraz kwasy tłuszczowe wykorzystywany jest jako warzywo do zadań specjalnych, wspomagając funkcjonowanie układu pokarmowego. Karczoch jest także jednym z najbogatszych źródeł niacyny (witaminy PP).
Roślina, a zwłaszcza korzenie zawiera inulinę. Indeks glikemiczny karczocha wynosi jedynie 18.
Karczoch zwyczajny, zwany także artyszokiem, stanowi uprawną odmianę karczocha dzikiego. Tworzy ogromne, masywne łodygi, mogące dorosnąć do wysokości ok. 2 metrów. Dolne liście są srebrzysto owłosione, czasem kolczaste i tworzą rozety. Kwiaty w koszyczkach o średnicy 15-20 cm, mają zmięśniałe dno kwiatowe i ciekawy niebieskopurpurowy kolor. Do celów leczniczych zbiera się liście lub liście z łodygami. Liść karczocha pozyskiwany do otrzymywania ekstraktu jest zbierany z dojrzałej rośliny trzy razy w roku: w maju, sierpniu i październiku, co gwarantuje jego prawidłową ilość.
Składniki aktywne liści karczocha
Do najważniejszych składników zaliczane są kwasy fenolowe i ich estrowe pochodne, stanowiące ok. 2% składu. Wśród nich wyróżnimy: kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas neochlorogenowy (kwas 5-O-kawoilochinowy), kwas kryptochlorogenowy (kwas 4-O-kawoilochinowy) i najważniejszy z nich kwas 1,5-dikawoilochinowy – cynaryna.
Z grupy związków flawonoidowych na uwagę zasługuje luteolina i jej pochodne: 7-O-glukozyd luteoliny (cynarozyd) oraz 7-O-ramnozyd luteoliny (skolimozyd), a także apigenina. W składzie chemicznym obecne są także laktony seskwiterpenowe (obecne bardzo często w roślinach z rodziny astrowatych) tu związki typu gwajanu – cynaropikryna i jej pochodne. Poza tym stwierdzono obecność kwasów organicznych jak: kwas jabłkowy, kwas bursztynowy oraz kwas cytrynowy.
Zastosowanie karczocha w kuchni
W Polsce karczoch jest rośliną jednoroczną. Lubi miejsca słoneczne, wilgotne, z glebą bogatą w próchnicę. Te szczególne upodobania wpływają na niezwykłe właściwości karczocha, docenionego pierwotnie jako delikatna i smaczna jarzyna, popularna w krajach śródziemnomorskich. W kuchni, stosowano zebrane przed kwitnieniem zmięśniałe koszyczki kwiatowe, gdyż ta część rośliny pozbawiona była goryczy. Podawano go w postaci gotowanej i polewanej sosem, a jego walory smakowe oraz duża wartość dietetyczna zjednały mu rzesze zwolenników. Karczochy (tak popularnie nazywa się także wspomniane wyżej nierozwinięte koszyczki kwiatowe) można także konserwować w puszkach lub przechowywać ugotowane i zalane oliwą. Dziś roślina ta jest także symbolem wyrafinowanego smaku i wyszukanego gustu kulinarnego, a jej imieniem nazywane są ekskluzywne restauracje na całym świecie.
Prawidłowe Trawienie*
KARCZOCH
wspiera układ trawienny
dba o prawidłową pracę jelit
Prawidłowe trawienie* – Zapas na 3 miesiące
KARCZOCH
wspiera układ trawienny
dba o prawidłową pracę jelit
Najniższa cena w ciągu 30 dni: 0,00 zł.
Właściwości karczocha
Ze względu na obecność pochodnych kwasów fenolowych – cynaryny, karczoch wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza jelit oraz ułatwia trawienie, wywierając korzystny wpływ w przypadku problemów trawiennych takich jak uczucie pełności, wzdęcia i nudności. Procesy trawienia wspomagają obecne w składzie chemicznym gorzkie laktony seskwiterpenowe, które przyczyniają się do prawidłowego wydzielania soków trawiennych i śliny.
Prawidłowe trawienie* – Zapas na 3 miesiące
KARCZOCH
wspiera układ trawienny
dba o prawidłową pracę jelit
Najniższa cena w ciągu 30 dni: 0,00 zł.
Liście karczocha mają zastosowanie wspierające wydzielanie żółci (żółciopędne). Związane to jest z aktywnością kwasów fenolowych i ich pochodnych (cynaryny), związków flawonoidowych, a także obecności laktonów seskwiterpenowych.
Ekstrakty z karczocha mają pozytywny wpływ na miąższ wątrobowy oraz na jej detoksykację. Dzieje się tak ze względu na obecność wspomnianej cynaryny, która wspomaga odtruwanie i oczyszczanie organizmu, przyspieszając wydalanie toksyn.
Podsumowując, główne działania karczocha to:
- wspieranie trawienia i prawidłowego przepływu soków trawiennych,
- wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, w tym jelit,
- wywieranie korzystnego wpływu w przypadku problemów trawiennych, takich jak uczucie pełności, wzdęcia, nudności,
- wspieranie utrzymania zdrowej wątroby i jej detoksykacja.
O czym powinniśmy pamiętać stosując preparaty zawierające ekstrakt z liści karczocha
Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zaleca się ostrożność w przypadku nadwrażliwości na składniki ekstraktu, powodujących uczulenie, a także w przypadku niewydolności dróg żółciowych lub stwierdzonej obecności kamieni żółciowych.
Karczoch – postać
Wspomniany powyżej efekt można uzyskać zarówno przez spożywanie karczocha gotowanego, jak i w postaci naparów czy mieszanek ziołowych łączonych np. z mniszkiem lekarskim. Niemniej, ze względu na zawartość cynaryny, smak będzie intensywnie gorzki. W tej sytuacji rozwiązaniem będzie przyjmowanie ekstraktu z liści pod postacią kapsułek. Wybierając odpowiedni produkt z karczochem należy także zwrócić uwagę by ekstrakt był odpowiednio wyselekcjonowany oraz o wysokiej jakości, a zatem powinien być standaryzowany na zawartość polifenoli, o kontrolowanej czystości mikrobiologicznej oraz pozyskany z naturalnych liści karczocha.
Karczoch jest rośliną niezwykle popularną – zarówno ze względu na jego dobroczynne właściwości prozdrowotne, jak również ciekawe zastosowanie kulinarne. Od bardzo dawna towarzyszy człowiekowi stojąc na straży prawidłowego trawienia, jak i wysublimowanego podniebienia. Ponadto, jest też elementem kultury języka – w wielu krajach stał się częścią przysłów, powiedzonek, a nawet rubasznych ludowych przekomarzań. Warto wprowadzić go także do naszego życia.
Autor: Joanna Nestorowicz-Kiegiel
Powiązane artykuły:
Wzdęcia – przyczyny, objawy. Co na wzdęty brzuch? >>
Trawienie – na czym polega i jak wspomagać? >>
Ziołowy detoks – chlorella >>
Polecane dla Ciebie artykuły
Dieta wątrobowa – co jeść? Przykładowy jadłospis
Dieta wątrobowa to jeden z głównych elementów wspierania pracy wątroby. Znajomość podstawowych zasad żywienia ułatwia jej prawidłowe działanie. Wątroba pełni w organizmie szereg istotnych funkcji, dlatego też tak istotna jest dbałość o ten organ w zakresie diety.
WięcejTrawienie – na czym polega i jak wspomagać?
Trawienie to proces przetwarzania spożywanych pokarmów. W dużej mierze zależy od niego ogólna kondycja ludzkiego organizmu, dlatego warto wiedzieć, jak go wspomagać i co robić, jak go wspomagać i co robić w sytuacjach gdy nasz układ pokarmowy jest szczególnie obciążony np. poprzez niewłaściwą dietę.
WięcejWzdęcia – przyczyny, objawy. Co na wzdęty brzuch?
Wzdęcia bywają przyczyną dużego dyskomfortu. Powodują uczucie rozdymania brzucha, a niekiedy nawet ból. Co jest przyczyną dokuczliwych wzdęć, jak im zapobiegać i co robić, gdy się pojawią?
WięcejPalma sabalowa – właściwości wyciągu z owoców
Palma sabalowa jest rośliną, która okazuje się wsparciem dla męskich dróg moczowych oraz prostaty. Właściwości palmy sabalowej mogą być cennym wsparciem prawidłowego działania układu moczowo-płciowego u dojrzałych mężczyzn.
WięcejNajczęściej wybierane produkty Herbaya
Prawidłowy metabolizm cukrów*
*Morwa biała
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspiera prawidłowy metabolizm węglowodanów, w tym glukozy
Korzystnie wpływa na produkcję insuliny
Prawidłowy poziom cholesterolu*
*Sterole roślinne
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Obniżają poziom cholesterolu we krwi1
Wspierają utrzymanie prawidłowego poziom cholesterolu2
Prawidłowe trawienie*
*Karczoch
60 kapsułek pochodzenia roślinnego
Wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego
Wspiera prawidłową pracę wątroby