Wyciąg z karczocha - niezwykłe właściwości

Aby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpopularniejszych są mniszek lekarski, dziurawiec, ostropest plamisty, jałowiec pospolity, rumianek czy mięta.

wyciąg z karczocha

Jednak na miano króla wśród roślin leczniczych wywierających korzystny wpływ na procesy trawienne, zasługuje karczoch.
Cynara cardunculus L.karczoch zwyczajny, nazywany niekiedy hiszpańskim (syn. Cynara scolymus L.) jest przedstawicielem gatunku należącego do rodziny Asteraceae (Compositae) – astrowatych (złożonych).

Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, gdzie ze względu na wartości odżywcze, w tym: składniki witaminowe (C, B1, B2, PP, B6, A, E, K, kwas foliowy), mineralne (wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk i fosfor) oraz kwasy tłuszczowe wykorzystywany jest jako warzywo do zadań specjalnych, wspomagając funkcjonowanie układu pokarmowego. Karczoch jest także jednym z najbogatszych źródeł niacyny (witaminy PP).

Roślina, a zwłaszcza korzenie zawiera inulinę. Indeks glikemiczny karczocha wynosi jedynie 18.

Karczoch zwyczajny, zwany także artyszokiem, stanowi uprawną odmianę karczocha dzikiego. Tworzy ogromne, masywne łodygi, mogące dorosnąć do wysokości ok. 2 metrów. Dolne liście są srebrzysto owłosione, czasem kolczaste i tworzą rozety. Kwiaty w koszyczkach o średnicy 15-20 cm, mają zmięśniałe dno kwiatowe i ciekawy niebieskopurpurowy kolor. Do celów leczniczych zbiera się liście lub liście z łodygami. Liść karczocha pozyskiwany do otrzymywania ekstraktu jest zbierany z dojrzałej rośliny trzy razy w roku: w maju, sierpniu i październiku, co gwarantuje jego prawidłową ilość.

Składniki aktywne liści karczocha

Do najważniejszych składników zaliczane są kwasy fenolowe i ich estrowe pochodne, stanowiące ok. 2% składu. Wśród nich wyróżnimy: kwas kawowy, kwas chlorogenowy, kwas neochlorogenowy (kwas 5-O-kawoilochinowy), kwas kryptochlorogenowy (kwas 4-O-kawoilochinowy) i najważniejszy z nich kwas 1,5-dikawoilochinowy - cynaryna.

Z grupy związków flawonoidowych na uwagę zasługuje luteolina i jej pochodne: 7-O-glukozyd luteoliny (cynarozyd) oraz 7-O-ramnozyd luteoliny (skolimozyd), a także apigenina. W składzie chemicznym obecne są także laktony seskwiterpenowe (obecne bardzo często w roślinach z rodziny astrowatych) tu związki typu gwajanu – cynaropikryna i jej pochodne. Poza tym stwierdzono obecność kwasów organicznych jak: kwas jabłkowy, kwas bursztynowy oraz kwas cytrynowy.

Zastosowanie karczocha w kuchni

W Polsce karczoch jest rośliną jednoroczną. Lubi miejsca słoneczne, wilgotne, z glebą bogatą w próchnicę. Te szczególne upodobania wpływają na niezwykłe właściwości karczocha, docenionego pierwotnie jako delikatna i smaczna jarzyna, popularna w krajach śródziemnomorskich. W kuchni, stosowano zebrane przed kwitnieniem zmięśniałe koszyczki kwiatowe, gdyż ta część rośliny pozbawiona była goryczy. Podawano go w postaci gotowanej i polewanej sosem, a jego walory smakowe oraz duża wartość dietetyczna zjednały mu rzesze zwolenników. Karczochy (tak popularnie nazywa się także wspomniane wyżej nierozwinięte koszyczki kwiatowe) można także konserwować w puszkach lub przechowywać ugotowane i zalane oliwą. Dziś roślina ta jest także symbolem wyrafinowanego smaku i wyszukanego gustu kulinarnego, a jej imieniem nazywane są ekskluzywne restauracje na całym świecie.


Właściwości karczocha

Ze względu na obecność pochodnych kwasów fenolowych – cynaryny, karczoch wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza jelit oraz ułatwia trawienie, wywierając korzystny wpływ w przypadku problemów trawiennych takich jak uczucie pełności, wzdęcia i nudności. Procesy trawienia wspomagają obecne w składzie chemicznym gorzkie laktony seskwiterpenowe, które przyczyniają się do prawidłowego wydzielania soków trawiennych i śliny.
Liście karczocha mają zastosowanie wspierające wydzielanie żółci (żółciopędne). Związane to jest z aktywnością kwasów fenolowych i ich pochodnych (cynaryny), związków flawonoidowych, a także obecności laktonów seskwiterpenowych.
Ekstrakty z karczocha mają pozytywny wpływ na miąższ wątrobowy oraz na jej detoksykację. Dzieje się tak ze względu na obecność wspomnianej cynaryny, która wspomaga odtruwanie i oczyszczanie organizmu, przyspieszając wydalanie toksyn.

Podsumowując, główne działania karczocha to:

  • wspieranie trawienia i prawidłowego przepływu soków trawiennych,
  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, w tym jelit,
  • wywieranie korzystnego wpływu w przypadku problemów trawiennych, takich jak uczucie pełności, wzdęcia, nudności,
  • wspieranie utrzymania zdrowej wątroby i jej detoksykacja.


O czym powinniśmy pamiętać stosując preparaty zawierające ekstrakt z liści karczocha

Produkt nie jest przeznaczony dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zaleca się ostrożność w przypadku nadwrażliwości na składniki ekstraktu, powodujących uczulenie, a także w przypadku niewydolności dróg żółciowych lub stwierdzonej obecności kamieni żółciowych.


Karczoch - postać

Wspomniany powyżej efekt można uzyskać zarówno przez spożywanie karczocha gotowanego, jak i w postaci naparów czy mieszanek ziołowych łączonych np. z mniszkiem lekarskim. Niemniej, ze względu na zawartość cynaryny, smak będzie intensywnie gorzki. W tej sytuacji rozwiązaniem będzie przyjmowanie ekstraktu z liści pod postacią kapsułek. Wybierając odpowiedni produkt z karczochem należy także zwrócić uwagę by ekstrakt był odpowiednio wyselekcjonowany oraz o wysokiej jakości, a zatem powinien być standaryzowany na zawartość polifenoli, o kontrolowanej czystości mikrobiologicznej oraz pozyskany z naturalnych liści karczocha.

Karczoch jest rośliną niezwykle popularną – zarówno ze względu na jego dobroczynne właściwości prozdrowotne, jak również ciekawe zastosowanie kulinarne. Od bardzo dawna towarzyszy człowiekowi stojąc na straży prawidłowego trawienia, jak i wysublimowanego podniebienia. Ponadto, jest też elementem kultury języka – w wielu krajach stał się częścią przysłów, powiedzonek, a nawet rubasznych ludowych przekomarzań. Warto wprowadzić go także do naszego życia.

Joanna Nestorowicz-Kiegiel

Herbaya / test
test
...
Herbaya / Jak zrobić, żeby „jej się chciało” – czyli cała prawda o libido u kobiet
Jak zrobić, żeby „jej się chciało” – czyli cała prawda o libido u kobiet

Zdawałoby się, że seks od dawna przestał być tematem tabu. Intymność oraz seksualność stały się stałym elementem otaczającej nas popkultury. Czy je...

Herbaya / Zadbaj o sprawność swojego umysłu na długie lata
Zadbaj o sprawność swojego umysłu na długie lata

Sprawny, bystry i świetnie działający umysł to jeden z warunków dobrego życia. To dzięki niemu udaje nam się rozwiązywać codzienne problemy,...

Herbaya / Slow life - czyli wrzuć na luz i zadbaj o balans w życiu
Slow life - czyli wrzuć na luz i zadbaj o balans w życiu

Życie w nieustannej pogoni za pracą, pieniędzmi i realizowaniem swoich ambicji bywa wycieńczające. Nieustanny stres i presja sprawiają, że coraz tr...

Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4