Maca – złoto Andów

Lepidium meyenii  Walp. – pieprzyca peruwiańska (Maca), to roślina z rodziny Brassicaceae (kapustowatych). W Andach skąd pochodzi, wykorzystywana jest jako warzywo korzeniowe.

Herbaya image - Maca – złoto Andów

I to właśnie ten korzeń,  wyglądem przypominający rzodkiewkę, wykorzystywany jest od wieków. Początkowo przez Inków, zamieszkujących tereny współczesnego Peru, gdzie do dzisiaj traktowany jest jako żywność o wyjątkowych właściwościach odżywczych. W XVI wieku za sprawą hiszpańskich konkwistadorów, maca (nazwa pieprzycy w języku hiszpańskim) przywędrowała do Europy.  Uprawiana jest z nasion, ma kilka odmian barwnych. Korzeń osiąga rozmiar 10-15 cm. Ze względu na swoje właściwości roślina określana jest też jako peruwiański żeń-szeń.

Skład chemiczny - substancje odżywcze i wyspecjalizowane metabolity

Korzeń maca to bogate źródło składników odżywczych, kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin oraz składników mineralnych. Ponad połowę składu stanowią węglowodany (polisacharydy, oligosacharydy i monosacharydy), będące źródłem energii. Około 10% składu to białka roślinne (łatwo przyswajalne), a 8,5% błonnik roślinny (celuloza i ligniny). Roślina ta zawiera także kilkanaście różnych aminokwasów. Wśród nich: kwas glutaminowy, kwas asparginowy, leucynę, walinę, glicynę, alaninę, fenyloalaninę, lizynę, serynę, treoninę, tyrozynę, metioninę, histydynę prolinę oraz niezmiernie ważna z punktu wykorzystania tej substancji u mężczyzn - argininę.

Drugą ważną grupę związków stanowią kwasy tłuszczowe nasycone oraz nienasycone (stanowiące ponad 70% składu tłuszczów). Do najważniejszych związków zaliczyć można: kwas linolenowy, kwas stearynowy, kwas oleinowy, czy kwas palmitynowy. Witaminy w substancji roślinnej reprezentowane są przez rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B: B1 (tiaminę), B2 (ryboflawinę) oraz B3 (niacynę) oraz witaminę C, a także rozpuszczalne w tłuszczach witaminę A i E. Ze składników mineralnych zawartych w korzeniu na uwagę zasługują: wapń, żelazo, cynk, mangan i miedź oraz potas i sód.

Spośród aktywnych metabolitów w korzeniu maca występują glukozynolaty (glikozydy izosiarkocyjanowe), izotiocyjaniany, związki sterolowe (fitosterole) jak: sitosterol (stanowiący blisko połowę zespołu tych związków), kampesterol, ergosterol czy brasikasterol (związek charakterystyczny dla rodziny kapustowatych, flawonoidy, antocyjaniany, kwasy fenolowe, karotenoidy, saponiny, taniny, kwasy organiczne, olejek eteryczny oraz alkaloidy (makaina, makarydyna), w tym także o strukturze imidazolowej: lepidyliny A i B.

Zastosowanie korzeni maca

Korzeń maca, ze względu na zawarte w nim liczne, aktywne związki jest naturalnym źródłem energii, jednocześnie wspierając dobre samopoczucie psychiczne. Zalecany jest osobom, podczas intensywnego wysiłku umysłowego (wspiera procesy zapamiętywania – wzmacnia pamięć). Wspomaga także utrzymanie właściwej sprawności fizycznej.

Ze względu na różnorodność wysoko wyspecjalizowanych metabolitów, obecnych w korzeniu, maca zaliczana jest do grupy naturalnych afrodyzjaków. Korzeń maca pomaga w utrzymaniu właściwej (naturalnej) aktywności seksualnej zarówno u kobiet jak i mężczyzn. Wspomaga pożądanie seksualne.

Ponieważ roślina ta zawiera glukozynolaty (glikozydy izosiarkocyjanowe) nie jest zalecana w przypadkach ostrego nieżytu żołądka i jelit, czy też niewydolności wątroby i nerek (także z powodu dużej zawartości potasu) oraz w przypadkach niskiego ciśnienia krwi. Ta substancja roślinna nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

 

dr n. farm. Aleksandra Józefczyk

Herbaya / Ginkgo biloba - wpływ zioła na pamięć i słaby słuch
Ginkgo biloba - wpływ zioła na pamięć i słaby słuch

Niezwykła roślina, o fantastycznej historii. Ginkgo biloba należy do rodziny miłorzębowatych. Miłorząb dwuklapowy zwany także miłorzębem jap...

Herbaya / Zioła na wątrobę – naturalne oczyszczanie i ochrona wątroby
Zioła na wątrobę – naturalne oczyszczanie i ochrona wątroby

Zdrowie i dobre samopoczucie każdego człowieka uzależnione jest od sprawnie funkcjonującej wątroby. Ta jest jednym z najważniejszych narządó...

Herbaya / Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?
Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?

Aby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpop...

Herbaya / Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?
Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?

Informacje o stosowaniu substancji roślinnych przez ludzi opisywano już w czasach starożytnych, można powiedzieć zatem, ze towarzyszą nam od zawsze...

Inne produkty Herbaya:
Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Zobacz video
Zobacz film o produktach Herbaya
Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4