Kurkuma – roślina do zadań specjalnych

Wśród roślin mających wyjątkowy wpływ na ludzkie zdrowie jest Curcuma longa L., kurkuma, zwana też ostryżem barwierskim, ostryszem długim lub szafranem indyjskim. Już w Starym Testamencie można odnaleźć zapiski mówiące o kurkumie jako niezwykle cennej substancji stosowanej od starożytności.

Herbaya image - Kurkuma – roślina do zadań specjalnych

Terenem występowania tej rośliny są Indie i Chiny. Stamtąd dotarła do Azji Mniejszej i Europy, gdzie na stałe zajęła bardzo ważne miejsce wśród przypraw i surowców wspomagających zdrowie. Dawniej dziko rosnąca, dziś jest szeroko uprawiana w wielu krajach, szczególnie w azjatyckich, o klimacie tropikalnym.

 

Najistotniejszą częścią tej rośliny, z punktu widzenia zwalczania różnych dolegliwości jest kłącze. Po jego ususzeniu i zmieleniu stosowane jest w wielu dziedzinach ludzkiego życia. Ze względu na jego charakterystyczną barwę, zapach i smak jest stosowane w kuchni, przede wszystkim do wszelkiego rodzaju potraw mięsnych i sosów. W Indiach najczęściej łączy się ją z soczewicą i sosem curry lub na jej bazie tworzy się przyprawę o nazwie garam masala. Na naszym kontynencie również często używana jest w gastronomii, niemniej od czasów pierwszej wojny światowej doceniono ją jako środek stosowany w dolegliwościach wątroby i zaburzeń trawienia.

Głównymi składnikami kłącza jest olejek eteryczny, bogaty w ketony seskwiterpenowe jak turmeron oraz kurkuminoidy pochodne kwasu ferulowego – kurkumina i dezmetoksykurkumina, o silnie żółtej barwie. Dzięki zawartości m.in. powyższych substancji kurkuma pomaga utrzymać zdrowie wątroby, a co za tym idzie sprzyja prawidłowemu trawieniu, a także procesom krwiotwórczym (wspiera produkcję i jakość krwi). Nie jest to koniec jej wyjątkowych właściwości, w tradycyjnym zielarstwie, kurkuma polecana jest także:

 

  • wspierająco prawidłowe funkcjonowanie serca
  • wspomagająco naturalną odporność organizmu oraz pomaga utrzymać odporność na alergie
  • wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomaga w utrzymaniu zdrowia płuc i górnych dróg oddechowych

 

Kurkuma jest naturalnym antyoksydantem, co oznacza, że chroni komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Te ze względu na niesparowany elektron mogą łączyć się z innymi cząsteczkami, co może prowadzić do uszkodzenia komórek organizmu. Działanie wolnych rodników jest równoważone, neutralizowane przez antyoksydanty – cząsteczki, które powodują przekształcenie wolnych rodników w nieaktywne formy. Taką właściwość wykazuje kurkuma, m.in. dzięki temu, ma także istotny wpływ na wygląd i utrzymanie zdrowej skóry. Patrząc na bardzo szerokie pole działania tego niezwykłego kłącza z powodzeniem można przyjąć, że jest to roślina do zadań specjalnych.

Zastosowanie kurkuminy wykracza także daleko poza ludzkie zdrowie. Używa się jej do farbowania lnu, wełny, jedwabiu, cienkich skór, drewna i papieru. W kosmetyce wykorzystano ją także jako barwnik nadający intensywnie żółty kolor włosom. Do dziś w Indiach można spotkać żyjących ascetycznie mężów sadhu, którzy swoje czarne lub siwe włosy mają zabarwione na żółto.  Ze względu na naturalne pochodzenie barwnika, wykorzystywana jest także do nadawania koloru kosmetykom, a olejek jest stosowany do perfum o orientalnym zapachu.

Od wieków kurkuma stosowana jest w zielarstwie, w postaci proszku, składnika przypraw lub dodawana do naparów i herbatek. Niemniej, choć trudno wymienić wszystkie jej zalety, kurkumina w standardowych ekstraktach jest słabo przyswajalna biologicznie i wymaga podawania w większych ilościach. Kurkuminoidy w typowo stosowanej doustnie formie mogą wykazywać niską wchłanialność w organizmie.  Stąd też producenci poszukują specjalnej formuły, która zapewni lepszą biodostępność i wysoką przyswajalność. Rozwiązaniem jest forma kompleksu ekstraktu kurkumy z cyklodekstryną, CAVACURMIN®. Jest ona dobrze rozpraszalna w sokach trawiennych, co znacznie zwiększa jej biodostępność – jest ona aż do 40 razy wyższa, w stosunku do tradycyjnego wyciągu z kurkumy. Dzieje się tak, dzięki dużej zdolności przenoszenia kompleksu do błon nabłonkowych komórek. Ponadto, CAVACURMIN®, nie wymaga dużych ilości, by osiągnąć trwały poziom kurkuminy w osoczu krwi. W pierwszej godzinie po zastosowaniu CAVACURMIN® średnie stężenie kurkuminy w osoczu jest znacznie wyższe niż kurkuminy standardowej i utrzymuje się przez min. 12 godzin na podwyższonym poziomie już po jednorazowym spożyciu.

Szukając dobrych rozwiązań na dolegliwości zdrowotne zawsze warto sięgnąć po te najbardziej naturalne i sprawdzone. A kiedy natura wspierana jest przez naukę to otrzymujemy fantastyczny efekt, wspierający prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Joanna Nestorowicz – Kiegiel

Herbaya / Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?
Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?

Aby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpop...

Herbaya / Maca – złoto Andów
Maca – złoto Andów

Lepidium meyenii  Walp. – pieprzyca peruwiańska (Maca), to roślina z rodziny Brassicaceae (kapustowatych). W Andach skąd pochodzi...

Herbaya / Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?
Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?

Informacje o stosowaniu substancji roślinnych przez ludzi opisywano już w czasach starożytnych, można powiedzieć zatem, ze towarzyszą nam od zawsze...

Herbaya / Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu
Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu

Dlaczego sterole roślinne są tak ważne w diecie u osób z podwyższonym cholesterolem?

...
Inne produkty Herbaya:
Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Zobacz video
Zobacz film o produktach Herbaya
Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4