Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?

Aby wspomóc niezwykłą rolę, jaką pełni układ pokarmowy szczególnie często sięgamy po zioła wspierające trawienie. Wśród najpopularniejszych są mniszek lekarski, dziurawiec, ostropest plamisty, jałowiec pospolity, rumianek czy mięta.

Herbaya image - Jak naturalnie dbać o układ pokarmowy?

Jednak na miano króla wśród roślin leczniczych wywierających korzystny wpływ na procesy trawienne, zasługuje karczoch. Poniżej garść informacji o tej wyjątkowej roślinie.

Karczoch zwyczajny,  po łacinie Cynara scolymus, zwany także artyszokiem, stanowi uprawną odmianę karczocha dzikiego. Tworzy ogromne, masywne łodygi, mogące dorosnąć do wysokości ok 2 metrów. Dolne liście są srebrzysto owłosione, czasem kolczaste i tworzą rozety. Kwiaty w koszyczkach o średnicy 15-20 cm, mają zmięśniałe dno kwiatowe i ciekawy niebieskopurpurowy kolor. Do celów leczniczych zbiera się liście lub liście z łodygami.  Liść karczocha pozyskiwany do otrzymywania ekstraktu jest zbierany z dojrzałej rośliny trzy razy w roku: w maju, sierpniu i październiku, co gwarantuje jego prawidłową ilość.  

Karczoch pochodzi najprawdopodobniej z terenów basenu Morza Śródziemnego, choć takiej pewności nie ma. Wynika to z faktu, że dziś nie występuje już w stanie dzikim a pozyskujemy go z upraw w regionach charakteryzujących się klimatem ciepłym i łagodnym. W Polsce jest rośliną jednoroczną. Lubi miejsca słoneczne, wilgotne, z glebą bogatą w próchnicę. Te szczególne upodobania wpływają na niezwykłe właściwości karczocha, docenionego pierwotnie jako delikatna i smaczna jarzyna, popularna w krajach śródziemnomorskich. W kuchni, stosowano zebrane przed kwitnieniem zmięśniałe koszyczki kwiatowe, gdyż ta część rośliny pozbawiona była goryczy. Podawano go w postaci gotowanej i polewanej sosem, a jego walory smakowe oraz duża wartość dietetyczna zjednały mu rzesze zwolenników.  Karczochy (tak popularnie nazywa się także wspomniane wyżej nierozwinięte koszyczki kwiatowe) można także konserwować w puszkach lub przechowywać ugotowane i zalane oliwą. Dziś roślina ta jest także symbolem wyrafinowanego smaku i wyszukanego gustu kulinarnego, a jej imieniem nazywane są ekskluzywne restauracje na całym świecie.

Jednak nie tylko interesujące wartości smakowe sprawiły, że karczoch jest dziś niezwykle ceniony. Ta roślina lecznicza jest bardzo bogata w inulinę, białka, karotenoidy, witaminy z grupy B i C. Jego głównym związkiem jest cynaryna oraz kwas kawowy i kwas chlorochinowy, a także flawonoidy, trójterpeny, związki śluzowe, pektyny, kwasy organiczne i sole mineralne. W efekcie, połączenie tych składników sprawia, że karczoch stosowany jest w utrzymaniu prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, zdrowej wątroby oraz dobrego trawienia.

 

Główne działania karczocha to:

  • wspieranie trawienia i prawidłowego przepływu soków trawiennych,
  • wspomaganie prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, w tym jelit,
  • wywieranie korzystnego wpływu w przypadku problemów trawiennych, takich jak uczucie pełności, wzdęcia, nudności,
  • wspieranie utrzymania zdrowej wątroby i jej detoksykacja.

 

Wspomniany efekt  można uzyskać zarówno przez spożywanie karczocha gotowanego, jak i w postaci naparów czy mieszanek ziołowych łączonych np. z mniszkiem lekarskim. Niemniej, ze względu na zawartość cynaryny, smak będzie intensywnie gorzki. W tej sytuacji rozwiązaniem będzie przyjmowanie ekstraktu z liści pod postacią kapsułek. Wybierając odpowiedni produkt z karczochem należy także zwrócić uwagę by ekstrakt był odpowiednio wyselekcjonowany oraz o wysokiej jakości, a zatem powinien być standaryzowany na zawartość polifenoli, o kontrolowanej czystości mikrobiologicznej oraz pozyskany z naturalnych liści karczocha.

Karczoch jest rośliną niezwykle popularną – zarówno ze względu na jego dobroczynne właściwości prozdrowotne, jak również ciekawe zastosowanie kulinarne. Od bardzo dawna towarzyszy człowiekowi stojąc na straży prawidłowego trawienia, jak i wysublimowanego podniebienia. Ponadto, jest też elementem kultury języka – w wielu krajach stał się częścią przysłów, powiedzonek, a nawet rubasznych ludowych przekomarzań. Warto wprowadzić go także do naszego życia. 

Joanna Nestorowicz – Kiegiel

Herbaya / Maca – złoto Andów
Maca – złoto Andów

Lepidium meyenii  Walp. – pieprzyca peruwiańska (Maca), to roślina z rodziny Brassicaceae (kapustowatych). W Andach skąd pochodzi...

Herbaya / Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?
Sproszkowana substancja roślinna czy ekstrakt?

Informacje o stosowaniu substancji roślinnych przez ludzi opisywano już w czasach starożytnych, można powiedzieć zatem, ze towarzyszą nam od zawsze...

Herbaya / Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu
Rola steroli roślinnych w diecie przy podwyższonym cholesterolu

Dlaczego sterole roślinne są tak ważne w diecie u osób z podwyższonym cholesterolem?

...
Herbaya / Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem
Zdrowie przez cały rok a suplementacja czosnkiem

Czosnek pospolity, należący do rodzaju Allium (rodzina Amaryllidaceae), jest doskonale znany, jako warzywo. Większość gatun...

Inne produkty Herbaya:
Herbaya - naturalny składnik
Herbaya - naturalne składniki Herbaya - naturalne składniki w kapsułce
Herbaya - naturalny składnik 2
Jakość czystej natury

Od wieków korzystamy z energii ukrytej w naturze: naturalne sposoby leczenia przekazywane od pokoleń, naturalne źródła energii, czy też naturalna, zdrowa żywność.

Będąc świadomym siły drzemiącej w naturze, stworzyliśmy nową linię naturalnych produktów HERBAYA esencja natury.

Zobacz video
Zobacz film o produktach Herbaya
Herbaya - naturalny składnik 3
Herbaya - naturalny składnik 4